• Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 14, etaj 3, Iași, Romania
 • +40-746.936.969
 • [email protected]
In Activități,Agendă,Articole Pro Vita,Buletin Pro Vita,Departamentul Pro Vita,Noutăți Pro Vita,Noutăți Rețea Pro Vita,Prevenție și Informare

cum se face misiunea pro vita în context contemporan

Aceasta a fost provocarea la care părintele nostru coordonator Radu Brînză a trebuit să răspundă astăzi în fața preoților din protopopiatul Hîrlău. [în mod normal, am fi pus un link către profilul lui de facebook, daca ar avea unul…].

Este pentru a zecea oară anul acesta când părintele Radu vorbește despre cum arată activitatea pro vita în zilele noastre.

Asta pentru că părintele mitropolit Teofan (și aici am vrea să precizăm încă o dată că Pro Vita Iași nu este un ONG, ci un departament din cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor; deci, ne aflăm sub ascultarea arhiereului nostru. Mai multe detalii aici.), revenim, pentru că părintele mitropolit Teofan ne-a rugat să organizăm astfel de prezentări în toate protopopiatele arhiepiscopiei noastre, adică în număr de 13, astfel încât preoții noștri să fie informați și formați în legătură cu provocările societății actuale. (pentru cei care nu știu, Arhiepiscopia Iașilor se întinde pe raza județelor Iași, Botoșani și o parte din Neamț).

Mai precis, am vorbit despre următoarele subiecte:

 • avortul și urmările sale

  de ce: pentru că uciderea unui copilaș are urmări grave asupra mamei (și nu numai fizic, ci și psihologic – afectiv, psihiatric, relațional, personal etc.). Preoții trebuie să fie informați cu privire la reglementările naționale și europene legate de avort și, mai mult, să știe prin ce mijloace și cum să prevină un astfel de act în sânul unei familii. Fiindcă lucrează cu foarte multe tipologii de persoane și probleme, de aici și necesitatea de a fi informați și formați.


 • educația și orientarea sexuală

  de ce: pentru că tinerii sunt debusolați și de multe ori  trebuie să aleagă răul mai mic în loc de răul mai mare, în materie de sexualitate. Noi le propunem soluția la întrebările și frământările lor, soluție centrată pe autocontrol și distingerea adevărului de iluzie, plăcerii de fericire, dependeței de libertate. Fericirea nu stă în căutarea plăcerii, ci în căutarea sinelui.


 • surogația

  de ce: pentru că în aparență este un act generos privind natalitatea, dar în realitate este trafic de material genetic ce are urmări dezastruase atât în sufletul mamei-surogat, cât și în sufletul copilului cumpărat (lipsa de identitate, tulburări afective etc.).

Mulți preoți știu aceste lucruri, le întâlnesc în activitatea lor pastorală și chiar le fac față. Trebuie însă să existe astfel de prezentări ca să avem o conștiință comună asupra acestor lucruri care pun în pericol dezvoltarea oamenilor și a tinerilor, în mod special.

Asta este job-ul preoților: să purifice oamenii și să-i îndrepte către adevărata lor casă, Casa Tatălui Ceresc. De aici și nevoie de a fi informați și formați pe subiecte actuale.

Vom încerca să urcăm online prezentarea astfel încât să poată oricine accesa astfel de informații. Dacă uităm, scuturați-ne de mânecă.