• Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 14, etaj 3, Iași, Romania
  • +40-746.936.969
  • [email protected]
In Articole Pro Vita,Buletin Pro Vita,Departamentul Pro Vita,Noutăți Pro Vita

Soluția pentru neîmbătrânire

Mi-a plăcut mult o idee de-a lui Noica regăsită în Jurnalul de la Păltiniș și care cred că se potrivește foarte bine treburilor pro vita, în general:

Singura soluție de neîmbătrânire este să ataci tu viața, să o supui unor inițiative perpetue.

Cred că mesajul se potrivește perfect pentru toate etapele de vârstă ale oamenilor. Că poți fi tânăr și îmbătrânit sau, invers, bătrân și cu sufletul întinerit, în funcție de lucrurile pe care le faci și deciziile pe care le-ai luat, dar mai ales în funcție de modul în care te raportezi la trecutul tău, la prezent și viitor.

Ce spune Noica aici cred e maximul ce se poate omenește face. Cu toții ne dorim să fim veșnic tineri, adică în putere, în control și mai ales în auto-control. Numai că, vedeți, dacă nu ataci tu viața, ci o lași să te ducă de ici-colo, îți pierzi tinerețea, mai precis, îți pierzi puterea de a-ți controla parcursul și, mai presus de toate, îți pierzi frumusețea și vigoarea, specifice oricărui tânăr.

De aceea, de neîmbătrânire nu trebuie să ne preocumpăm numai de la o anumită vârstă încolo, ci trebuie să fie o provocare de zi cu zi, o curățare continuă și o ferire atentă de tot ce ne poate afecta și îmbătrâni.

Da, experiența unui avort te îmbătrânește pentru că, în primul rând, faci / esți complice la un lucru nefiresc și, în al doilea rând, nu îl faci pentru că așa vrei tu, din tot sufletul și din toată inima ta, ci îl faci la presiunea unor factori externi și a unor sentimente care te chinuie și nu-ți dau pace. Dar să știi că ele nu-ți dau pace pentru că preferi ca viața să te conducă și încă n-ai curajul (sau poate că nu ai fost învățată să îl ai) să preiei inițiativa, să devii propriul stăpân.

Singura metodă de a ieși dintr-o iminentă îmbătrânire într-o astfel de situație este să oferi o provocare vieții, să ataci și să lași omulețul din pântecele tău să se nască, indiferent de sperietorile care ți se pare că se prefigurează. Atitudinea aceasta îndrăzneață, de a merge împotriva pariuilor, nu e nebunie, ci semn că ești viu, puternic, în control, tânăr, că știi ce vrei.

Nu uita, nu comoditatea dezvăluie adevăratul caracter al oamenilor, ci situațiile limită!

sursă foto