• Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 14, etaj 3, Iași, Romania
  • +40-746.936.969
  • [email protected]
In Agendă,Departamentul Pro Vita,Noutăți Pro Vita,Programul Familia

Tabăra „Sf. Stelian” – ediția a II-a

În perioada 17-24 august 2014 s-a desfăşurat la Iaşi cea de a II-a ediţie a Taberei Educative „Sfântul Stelian“. Departamentul Pro Vita din cadrul Sectorului de Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, fondatorul acestui proiect, a dorit să ofere o experienţă memorabilă pentru 44 de copii, cu vârste cuprinse între 7 şi 17 ani, proveniți din familiile cu mai mult de opt copii din Arhiepiscopia Iașilor. Aceste familii sunt în evidența Programului de solidaritate pentru familia cu mulți copii – „Sf. Stelian”, coordonat de Otilia Palade, referent al Departamentului Pro Vita.

Scopul taberei a fost prevenirea şi combaterea abandonului şcolar, prin dezvoltarea de metode de educaţie alternativă şi vocaţională. Printre obiectivele principale ale taberei enumerăm: oferirea unei alternative la mediul lor obişnuit de viaţă, implicarea în activităţi de dezvoltare personală, instruirea de bază privind curăţenia şi igiena personală, oferirea unor experienţe pozitive memorabile.

Întregul program de activităţi s-a desfăşurat la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ şi la Parohia „Sfântul Haralambie“ din Iaşi. Participanţii au fost implicaţi în ateliere de lucru – teatru, lucru manual, comunicare şi muzică – menite să le dezvolte anumite aptitudini şi abilităţi. De asemenea, au fost organizate şi diferite deplasări tematice: cunoaşterea oraşului Iaşi, Iaşul cultural – vizite la muzeele ieşene, contemplarea naturii în parcurile din Iaşi.

Un alt obiectiv al Taberei „Sf. Stelian” este să lupte împotriva abandonului școlar. În urma primei ediții a taberei, în anul 2013, Departamentul Pro Vita a decis să suțină la studii – din toate punctele de vedere, pe Alexandra, absolventă de clasa a VIII-a din județul Botoșani, aflată în risc de abandaon școlar din cauza situației financiare dificile de acasă. Progresul Alexandrei i-a determinat pe organizatori să susțină încă un eventual tânăr care se află în pericolul de a renunța la studii.

Tabara Educativă „Sf. Stelian” se adresează doar copiilor înscriși în Programul de solidaritate pentru familia cu mulți copii „Sf. Stelian” – Pro Vita Iași. Proiectul se află la a doua ediție, iar accesul este gratuit.

„Prin tabăra noastră încercăm să oferim acestor tineri o alternativă la mediul lor obișnuit de viață. Dorim ca activitățile desfășurate pe parcursul acestei săptămâni să aibă un rol hotărâtor în dezvoltarea lor personală. De asemenea, un alt obiectiv este să le oferim o instruire de bază privind  curățenia și igiena personală. De fapt, scopul acestei tabere este să le punem înainte acestor copii experiențe noi și pozitive, memorabile, care, prin mila Bunului Dumnezeu, să rodească în sufletelor lor viitori adulți strașnici. Țin să mulțumesc parohiilor Sf. Haralambie și Nașterea Maicii Domnului – Talpalari din Iași pentru susținerea materială și morală a acestei tabere și a acestor copii”.

Otilia Palade